Piotr Popielak fotografia dla firm

Fotografia kulinarna

Fotografia kulinarna, czyli z czym to się je?

Zgodnie z definicją fotografia kulinarna jest częścią fotografii komercyjnej, która skupia się na ukazywaniu żywności. Takie zdjęcia najczęściej wykorzystywane są w reklamach, książkach kucharskich, menu, na stronach internetowych restauracji, w social mediach itp.
Tele teorii. W praktyce 80% zdjęć kulinarnych które wykonuję ląduje w social mediach hotelu lub restauracji, część w karcie menu, potykaczach i ekspozytorach stołowych.
Właściwie zupełnie się temu nie dziwię.
Social media to potęga z punktu widzenia reklamowego a niepozorne ekspozytory stołowe umożliwiają zasugerowanie gościom konkretnego menu, ciakawych potraw regionalnych albo prawdziwych perełek szefa kuchni.

Szybkie określenie kosztów

Widełki w tym przypadku zaczynają się od 70 PLN netto za minimalistyczne, proste zdjęcie po 300-400 PLN netto za sfotografowanie jednej potrawy w aranżacji. Czasami też, zwłaszcza w przypadku zdjęć dla restauracji, wyceniam dzień zdjęciowy, czyli 5 godzin pracy u klienta w okolicach 1800 PLN netto przy limicie na poziomie 30 zdjęć. Wszystkie ostateczne wyceny powstają po uprzednim określeniu przez klienta, miejsca, ilości potraw i skali trudności.